Haastattelussa musiikinopettaja Mervi Kovanen, haastattelu tehty 20. maaliskuuta 2015
Kuinka pitkään koulun kuoro on ollut toiminnassa?
Minä tulin taloon vuonna 1997 ja siitä saakka on kokoajan toiminut eli siihen nähden minun vetämänä 18 vuotta. Kuoron kokoonpano on vaihdellut vuosien aikana vaihdellut, reilusti yli kolmestakymmenestä paljon pienempään ryhmään. Missään vaiheessa ei kuorotoiminta ole kuitenkaan hyytynyt tai sammunut.
Miten kuvaisit poikien osallistumista kuorotoimintaa?
Nyt on ilahduttavan hyvä tilanne. Monena vuotena on ollut niin, ettei poikia ole ollut yhtäkään. Se on vähän trendistä kiinni. Muiden opettajien kanssa puhuttiin pojista olevan pulaa ja nyt on hirveen kiva, että on ainakin tällä viikolla harjoituksissa kävi kuusi poikaa. Alkuaikoina oli myös ollut innokkaita laulaja poikia ja mukaan lähteminen vaatii pojilta vähän semmoista joukkohenkeä tai yhteistä fiilistä tai päätöstä, että nyt lähetään mukaan kuoroon. Jos vain yksi tai kaksi poikaa olisi tulossa, innostus helposti vähän lätsähtää ja loppuu. Poikien ääni matalampana erottuu ehkä vähän erikoisellakin tavalla tyttöjen äänten joukosta, mutta kun poikia on neljä, viisi tai kuusi saa siitä saundista ihan selkeästi oman teemansa, mikä on tosi kiva juttu. Tyttöjen äänikin kuulostaa kirkkaammalta ja paremmalta, kun siinä on kontekstina poikien matalampi saundi.
Miksi Lyseon lukion kanssa oli joulukirkossa yhteinen kappale?
Itseasiassa se varmaan juontaa juurensa siitä, kun minä olin kymmenisen vuotta Lyseon ja Klassikan yhteinen musiikinopettaja. Silloin Lyseolla ja Klassikalla oli aika paljon yhteistyötä. Innokkaimmat laulajat ja soittajat kiersivät aina molempien lukioiden juhlat ja muistan usein auton olleen täynnä soittimia ja opiskelijoita, joita sitten kuljettelin koululta toiselle. Hirveen kiva oli tehdä yhdessä isolla kuorolla ja soitatin saman kappaleen täällä ja Lyseolla ja sitten se koottiin yhteen yksissä tai kaksissa harjoituksissa ennen joulukirkkoa. Ja näin asia on kyllä vieläkin. Ihan sieltä asti on jäänyt ja lyseolaisilla ja klassikkalaisilla on ollut vuosikausia yhteinen joulukirkko, mikä on tietysti luontevoittanut yhteistä esitystä.
Voiko uusia laulajia tulla mukaan ilman aikaisempaa kokemusta kuorossa laulamisesta?
Varsinaisesti ei ole välttämätöntä, että on aiempaa kuoro kokemusta. Mutta sanotaan että laulukokemusta, intoa ja sitoutumista pitäisi olla. Ja tietysti on hyvä ja tärkeä asia että pystyisi niin sanotusti laulamaan nuotilleen. Jos on kovin paljon epävarmuutta laulamisessa, eikä löydä oikeaa melodiaa, niin silloin se voi sekä laulajalle itselleen että loppu tulokselle olla vähän huonojuttu. Semmoista suhteellisen tarkkaa sävelkorvaa ja puhtaasti laulamisen taitoa on hyvä olla, mutta ei tarvitse osata nuotinlukua tai olla musiikkiluokkataustaa tai mitään. Laulamisen riemu on ihan numero 1 ja siinä heti tärkeänä kakkosena puhtaasti laulamisentaito.
Oletko ehtinyt jo miettiä tämän loppukevään kappaleita?
Ne ovat itseasiassa paljonkin mielessä ja muutama vaihtoehto on, joista en oikein vielä ole osannut päättää. Kappale valintoihin vaikuttavat myös vähän laulut, jotka abit päättävät laulaa lakkiaisissaan, etteivät kappaleet olisi aivan samantyyliset ja esim. lakkiaisissa täytyy ottaa myös juhlan luonne huomioon. Sanoitusten pitää sopia myös keväiseen onnelliseen päivään, että ei mitään Apulannan Anna mulle piiskaa viitsi lakkiaisissa laulaa. Mutta on muutamia hyviä vaihtoehtoja olemassa, yksi esimerkiksi on Grease musikaalista kappale Summer Nights, mistä voi saada kivan nyt kun on poikia. Se on semmoinen tyttöjen ja poikien vuoropuhelu.
Haluatko sanoa vielä jotain muuta kuorotoiminnasta tai jostain?
En oikeastaan muutakuin sen, että toivotan avoimin mielin lämpimästi tervetulleiksi uudet kuorolaiset. Voi tulla tutustumaan, enkä ketään pakota tänne jäämään, jos homma tuntuu siltä ettei tämä ole oma juttu, niin voi sieltä jäädä pois. Mutta jos kuorotoiminta yhtään kiinnostaa niin voi tulla ja tutustua. Lukio vuosina voi omaa laulamistaan tosi paljo kehittää ja kuorolaisilla on kiva yhteishenki. Ja samalla saa myös vähän esiintymiskokemusta, suhteellisen turvallisessa ympäristössä, ei tarvitse laulaa sooloja tai mitään sellaista, jos ei halua. Kuorotoiminta on semmoista yhdessä laulamisen iloa, joka tekee hyvää keholle ja sielulle.
Non SolumHuhtikuu 2015 - Taiteen taikaa2.4.2015