Tsehovin Lokki on monitasoinen saippuasarja puettuna näytelmän muotoon. Se on viihdyttävä, ymmärtipä sen tyhjänpäiväisien romanssien selvittelynä tai syvällisenpänä ihmisluonteen pohdiskeluna. Sanoisin kuitenkin, että iso osa ihmisistä joutuu jäämään ensimmäisellä lukukerralla vain pinnallisemmalle tasolle, näytelmän vaikealukuisuuden takia.
Jo pelkkien henkilöiden tunnistaminen ja persoonien erottaminen on haastavaa, eikä vähiten siksi, että jokaisella henkilöllä on vähintään kolme nimeä. Se viekin alussa paljon energiaa ja saa lukijan turhautumaan. Kun juonta ja syvempää symbolitiikkaa alkaa vasta huomaamaan, on näytelmä jo ohi.
Näytelmän dialogi oli miellyttävää luettavaa, teatraalista ja monimutkaista. Henkilöt ilmaisevat tunteensa värikkäästi ja vertauksien kautta. He harvoin tarkoittavat, mitä sanovat tai heidän sanomansa voi tulkita monin tavoin. Oman säväyksensä dialogille antavat myös runsaasti käytetyt lellittelynimet. ”Te… Minä olen aavistanut, sydämeni on koko päivän ollut kauhean nääntynyt. Voi minun herttaiseni, ihanaiseni, hän on tullut!” On hyvä esimerkki dialogista.
Henkilöt näytelmässä ovat erilaisia, mutta kuitenkin todella samanlaisia, niin kuin kaikki ihmiset. Heillä on kaikilla jokin unelma ja toive, joka tulee murskatuksi. Liiallisen asioiden haluamisen on sanottu johtavaan kärsimykseen, mikä kiteytyy teoriasta todellisuuteen tässä näytelmässä. Henkilöt ovat epätoivoisia ja onnettomia.
Lokin aiheina on kautta aikojen ajankohtaisina pysyviä tilanteita ja tunteita, kuten rakkaus, epäonni, unelmat ja kateus. Näytelmässä on myös kiinnostava, itselleni vieraampi aihe, luomistyön vaikeus. Treplevillä ja Trigorinilla on toisistaan eriävät tuntemukset ja taustat, mutta heitä kumpaakin yhdistää kirjoittamiseen liittyvä tuska. Tuntuu absurdilta, miten kirjoittaminen hallitsee niin kokonaisvaltaisesti heidän elämäänsä.
Lokissa oli paljon, mihin tarttua, mutta en silti tunne, että se olisi ollut erityisen vaikuttava kirja. Se ei rikastanut ajatustapaani tai lisännyt ymmärrystäni erilaisiin ihmisiin. Aiheet eriytyivät niin monelle henkilölle, ettei kenenkään ajatusmaailmaan päässyt keskittymään täysillä.
Luulen, että lukemalla näytelmän uudestaan olisin nauttinut siitä enemmän. Uskon myös, että näytelmän näkeminen olisi tehnyt siitä ymmärrettävämmän.
Sofia Kontro
Non SolumHuhtikuu 2015 - Taiteen taikaa2.4.2015