Miian pirteä mansikkakakku

Vaihtoehto perinteiselle kermakakulle

Miia Lai­ne

Tämä rai­kas hyy­dy­ke­kak­ku syn­tyy kä­te­väs­ti il­man uu­nia ja toi­mii vaih­to­eh­to­na pe­rin­tei­sil­le ker­ma­ka­kuil­le. Poh­jan ras­va on kor­vat­tu pil­til­lä. Oh­jet­ta voi so­vel­taa vaih­ta­mal­la ti­lal­le omia suo­sik­ki­mar­jo­jaan tai -he­del­mi­ään.

Noin 8–12 an­nos­ta

Poh­ja:

– 175 g kau­ra­kek­se­jä

– 1 mie­don­ma­kui­nen pilt­ti (esim. pää­ry­nä)

Täy­te:

– 6 lii­va­te­leh­teä

– 2 dl vis­pi­ker­maa

– 200 g sit­ruu­na­rah­kaa

– 300 g so­seu­tet­tu­ja man­si­koi­ta (tuo­rei­ta tai pa­kas­te)

– 2 tl va­nil­ja­so­ke­ria

– 2 rkl sit­ruu­na­me­hua tai vet­tä

(- ha­lu­tes­sa n. ½ dl so­ke­ria)

Kiil­le:

– 1 dl vet­tä

– 250 g so­seu­tet­tu­ja man­si­koi­ta

– 1 ¼ dl hyy­te­lö­so­ke­ria

Ko­ris­te­luun esim:

– Sit­ruu­na­vii­pa­lei­ta

– Daim-ra­kei­ta

1. Mu­rus­ta kek­sit kul­hoon. Se­koi­ta jouk­koon pilt­ti. (Tar­vit­ta­es­sa li­sää kek­si­murs­kaa, jot­ta se­ok­ses­ta tu­lee kiin­te­äm­pää.)

2. Ase­ta hal­kai­si­jal­taan n. 18–21 cm kak­ku­ke­hik­ko tar­joi­lu­as­ti­an pääl­le ja pai­ne­le seos ke­hi­kon si­sään. Jos käy­tös­sä­si ei ole kak­ku­ke­hik­koa, voit käyt­tää lei­vin­pa­pe­ril­la vuo­rat­tua irto­poh­ja­vuo­kaa.

3. Lai­ta lii­vat­teet li­ko­a­maan kyl­mään ve­teen.

4. Vaah­do­ta ker­ma. Li­sää jouk­koon sit­ruu­na­rah­ka, so­seu­te­tut man­si­kat ja va­ni­ja­so­ke­ri, sekä mah­dol­li­nen so­ke­ri.

5. Kuu­men­na sit­ruu­na­mehu tai vesi kie­hu­vak­si pie­nes­sä ka­sa­ris­sa. Liuo­ta ve­des­tä pu­ris­te­tut lii­va­te­leh­det me­huun ja anna jääh­tyä het­ki.

6. Li­sää lii­va­te­nes­te ohu­e­na nau­ha­na täyt­tee­seen koko ajan vat­ka­ten.

7. Kaa­da täy­te ke­hik­koon poh­jan pääl­le ja anna hyy­tyä jää­kaa­pis­sa muu­ta­ma tun­ti tai yön yli.

8. Mit­taa ka­sa­riin vesi ja man­sik­ka­sose. Kie­hau­ta.

9. Li­sää kie­hu­vaan se­ok­seen hyy­te­lö­so­ke­ri koko ajan se­koit­ta­en. Kei­tä mie­dol­la läm­möl­lä mi­nuu­tin ajan ja nos­ta seos jääh­ty­mään het­kek­si. (Muu­ta­ma mi­nuut­ti riit­tää, muu­ten seos al­kaa hyy­tyä ja kiil­tees­tä tu­lee epä­ta­sai­nen.)

10. Va­lu­ta kiil­le lu­si­kal­la ka­kun pin­nal­le. Nos­ta jää­kaap­piin hyy­ty­mään.

11. Kun kiil­le on hyy­ty­nyt, voit ir­rot­taa ka­kun avaa­mal­la ke­hi­kon va­ro­vas­ti. Jos käy­tät kak­ku­vuo­kaa, ir­ro­ta kak­ku vuo­as­ta ja nos­ta tar­joi­lu­va­dil­le.

12. Ko­ris­te­le kak­ku mie­li­ku­vi­tus­ta käyt­tä­en, esi­mer­kik­si juh­lien tee­man mu­kaan. Ku­van kak­ku on ko­ris­tel­tu sit­ruu­na­vii­pa­leil­la ja Daim-ra­keil­la.

Pir­teä man­sik­ka­kak­ku

Non So­lum 2/2013Tou­ko­kuu 201315.5.2013